Світ
4 червня 2015
Через ситуацію в Україні у Польщі створюють мережу оборонних добровольчих організацій
У кожному польському повіті з'явиться воєнізоване громадське об'єднання добровольців.
news-image

Наприкінці червня 2015 в Польщі буде зареєстрована Федерація парамілітарних (воєнізованих) громадських об'єднань, повідомляє «Є» із посиланням на Радіо Польща.

Завдяки роботі Федерації через три роки в кожному повіті (середня адміністративно-територіальна одиниця) діятиме принаймні одна оборонна добровольча організація.

На думку експертів, головна причина такого рішення - конфлікт на сході України.

Ініціаторами створення федерації стали сім воєнізованих організацій, Військо Польське і Міністерство оборони Польщі.

Федерацію парамілітарних громадських об'єднань очолює радник міністра оборони, генерал у відставці Богуслав Пацек. За словами генерала у вересні цього року у Вищій офіцерській школі сухопутних військ і в деяких військових частинах розпочнеться навчання 350 інструкторів для воєнізованих громадських об'єднань.

Потім вони будуть навчати наступних добровольців, а на базі їхніх організацій буде створена Польська територіальна оборона. Це поки робоча назва, ще можливі варіанти: Самооборона або Національна гвардія, - розповів генерал.

Розроблена генералом Пацек концепція Федерації воєнізованих громадських об'єднань передбачає, що добровольці пройдуть основні вчення за програмою, затвердженою в польській армії. У об'єднань буде доступ до амуніції, зброї, полігонів і симуляторів. Федерація робить також ставку на патріотичне виховання. Її члени вивчатимуть історію військової справи і будуть брати участь у церемоніях з нагоди патріотичних свят.

Читайте також: Зустріч Порошенка з новообраним президентом Польщі скасовано