Події
15 вересня 2015
"Тарифи на газ для людей завищені в 4 рази," - Тимошенко оприлюднила скандальний документ газових компаній
Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко сьогодні, 15 вересня, оприлюднила документ, підписаний між компаніями НАК "Нафтогаз" і "Укргазвидобування", про ціноутворення природного газу українського видобутку.
news-image

Як повідомляє кореспондент «Єдність», вона розповіла на брифінгу в Верховній Раді про "запеклу боротьбу" її команди з діючим урядом з приводу ситуації навколо тарифів на газ. 

Юлія Тимошенко доповіла, що скандальний документ про ціни на український природний газ вже передано до Генеральної прокуратури України.

У мене в руках зараз є документ, який ми вже передали в Генпрокуратуру України. Це документ, який підписаний між компанією НАК "Нафтогаз" і компанією "Укргазвидобування" (це державна компанія, яка видобуває газ і продає газ "Нафтогазу"). З нього ми дізналися про справжню ціну на український природний газ... Цитую документ: "Укргазвидобування" продає український природний газ "Нафтогазу" за 1590 грн без НДС і ще 318 грн НДС", - повідомила Тимошенко.
Це означає, що реальна ціна українського газу по бухгалтерським документам - по 1900 грн. за 1 тис куб. м. Людям продають цей газ за 7188 грн. Це означає, що більше ніж в 4 рази завищують ціну, - зауважила лідер "Батьківщини".

Цей документ, на думку Тимошенко, свідчить про кримінальний злочин, тому що призначення газу українського видобутку для населення України обумовлено законом про ринок газу, зокрема статтею 10, п. 1, 2, 4.

Це не факультатив, це не добра воля прем'ер-міністра - віддавати газ людям чи не віддавати. Це Закон України про ринок газу. Сьогодні він грубо не виконується, - зазначила Тимошенко.

За розрахунками, які були ініційовані командою партії "Батьківщини" з залученням експертів, 5,6 млрд куб. м газу не віддається сьогодні на потреби населення.

Це означає, що він віддається комерційним структурам, які обліпили сьогодні уряд і на корупційні основі їм дають дешевий український газ замість того, щоб віддавати людям. А людям дають дорогий імпортований газ, замість того, щоб віддати його кланам, олігархам і їх корпораціям… Це не реформи! - підкреслила політик.

Також вона повідомила, що через цю ситуацію її політична партія зголосилася на рішучі кроки: на Раді коаліції партія "Батьківщина" оголосила, що не буде голосувати за жодний закон у Парламенті, окрім соціальних, поки не будуть проголосовані 2 законопроекти, які внесені партією і які можуть впорядкувати ситуацію з тарифами.

Перший законопроект передбачає, що весь газ українського видобутку без виключення направляється на потреби населення. Другим законопроектом передбачається встановлення нормативу споживання тепла на 1 кв м для тих людей, у кого немає лічильника по теплу. 

Також, за словами Юлії Тимошенко, внесений законопроект, який прямо призведе до зниження тарифів на тепло, гарячу воду і ціни на газ. Це закон про скасування або зниження рентної плати на газ власного видобутку.

В усіх країнах, якщо вони хочуть видобувати власний газ, знімаються зайві податки. А у нас в Україні якраз с приходом нового уряду ввели 70 % з обігу податку на видобуток українського газу, це 70% ренти. Це означає, що до нас не прийдуть інвестори, що ми будемо кожного року втрачати обсяг видобутку українського природного газу. І це робиться абсолютно в інтересах Росії, яка й далі хоче бути монополістом в постачанні російського газу в Україну, а ми щоб були від них політично залежні. Тому зараз ми внесли законопроект про зменшення, або навіть зняття цієї ренти на газ, для того, щоб відкрити інвестиційний клімат для видобутку українського газу, по-друге – скасування ренти призведе до суттєвого скорочення ціни на газ для людей, - пояснила таку ініціативу Тимошенко.

Вона підкреслила, що поки в Раді не будуть проголосовані законопроекти, внесені "Батьківщиною",  депутати її партії не будуть голосувати за інші закони. 

Читайте також: Тимошенко вважає, що уряд треба відправити у відставку