Світ
17 вересня 2015
У Варшаві відкрили Музей Катині (фото)
У 1940 співробітники НКВС вбили близько 22 тисяч польських громадян, що потрапили в полон у результаті нападу СРСР на Польщу в 1939 році.
news-image

17 вересня в Варшаві відбулося урочисте відкриття Катинського музею, присвяченого пам'яті жертв Катинського злочину, коли за наказом Йосипа Сталіна в 1940 році були розстріляні польські офіцери, передає «Єдність» із посиланням на Радіо Польща.

Всього у Катині, Харкові та Мідному в 1940 співробітники НКВС вбили близько 22 тисяч польських громадян, що потрапили в полон у результаті нападу СРСР на Польщу в 1939 році.

Урочиста церемонія відкриття музею почалася з екуменічного богослужіння. Також відбулася музично-поетична вистава, були зачитані фрагменти важливих документів, пов'язаних з Катинським злочином.

У церемонії відкриття музею взяли учать президент Польщі Анджей Дуда, прем'єр-міністр Ева Копач, міністр оборони Томаш Семоняк та інші політики.

У промові під час відкриття Музею Катині президент Польщі подякував за збереження пам’яті про Катинський злочин. Він наголосив, що Музей стане не тільки місцем культивування цієї пам’яті, але й місцем, де навчатимуться не тільки поляки, але й іноземці. Анджей Дуда подякував Катинським сім’ям, які змогли зберегти пам’ять про злочин у комуністичні часи. Президент сказав, що Катинський злочин став основою комуністичного ладу в Польщі. Його метою було знищення польської еліти, аби, як висловився президент, народ не розсіявся так, як військо після смерті свого командувача. Тому Катинський злочин, на його переконання, треба вважати геноцидом. Він висловив надію, що Музей Катині, як і Музей Варшавського повстання, стане ще одним місцем для паломництва поляків.

Катинський музей відкрито в одній з частин Варшавської (Олександрівської) цитаделі - фортеці, побудованої за наказом Миколи I після польського повстання 1830 року.

На двох поверхах музею представлені предмети, здобуті з катинських могил. Також в музеї знаходяться 15 меморіальних дощок з прізвищами загиблих. Крім того, на території є так звана Алея Відсутніх - це порожні постаменти з назвами професій розстріляних в Катині поляків.

Нагадаємо, 76 років тому, 17 вересня 1939 Червона армія напала на Польщу, реалізуючи пакт Молотова-Ріббентропа.

Читайте також: 76 років тому Червона армія напала на Польщу