Суспільство
29 жовтня 2015
"Де війна, там і Росія" - російські контрактники розповіли, чому відмовились їхати на Донбас
Північно-Кавказький військовий суд звинувачує російських контрактників у дезертирстві з полігону Кадамовський на кордоні з Україною.
news-image

Про це йдеться у репортажі російського телеканалу "Дождь", передає «Єдність».

Повідомляється, що Північно-Кавказький військовий суд скасував вирок Олександру Євенко з року колонії-поселення на умовний термін. Євенко звинувачували у дезертирстві з полігону на кордоні з Україною. Раніше в жовтні суд засудив його і ще чотирьох контрактників до реальних термінів позбавлення волі від 10 місяців до півтора років за те, що вони самовільно покинули полігон Кадамовський. 

За словами військовослужбовців, на полігоні здійснювалася вербування в ряди ополченців. 

Я вважаю, це все одно братська війна. І проти своїх же стріляти - я не знаю, у мене рука не підніметься. Це не по-людськи, я вважаю, - розповідає кореспонденту каналу один із засуджених Іван Шевкунов.

Вони розповіли, що де у вересні 2014, коли ополченці штурмовали Маріуполь, в Ростовській області, біля самого кордону, близько 18000 російських військовослужбовців проводили позапланові навчання. А по федеральній трасі Дон постійно йдуть колони військової техніки

Один із засуджених Олександр Євенко, 35 років, ветеран поліції і учасник бойових дій у Чечні, розповідає, що його змусило втекти з полігону. 

Систематичні образи і приниження людської гідності з їхнього боку. Я думав і бачив у житті багато чого, але такого свавілля я навіть уявити собі не міг, - говорить він.

Вони розповідають, що у багатьох контрактників не витримували нерви. Побоюючись відправки на Україну, солдати 33 мотострілецької дивізії масово тікають з полігону Кадамовський. Тільки за останній час Майкопським гарнізонним судом розглянуто 68 кримінальних справ за статтею «самовільне залишення частини».

Читайте також: Російські контрактники отримали реальні терміни за відмову їхати у Донбас