Події
4 грудня 2015
Росія для звинувачення Туреччини використовувала знімки курдських бензовозів
Представники курдів заявили, що процес поставок нафти з курдського регіону Іраку до Туреччини абсолютно прозорий на всіх його етапах.
news-image

Міністерство оборони Росії використовувало супутникові знімки бензовозів, що належать курдській автономії в Іраку для звинувачення Туреччини у торгівлі нафтою з терористами Ісламської держави. Про це повідомляє агентство Анадолу, передає «Є!» із посиланням на Liga.net.

Як заявив журналістам глава енергетичної комісії адміністрації Іракського Курдистану Серко Севдет, на російських супутникових знімках - курдські бензовози, які везуть нафту в турецький порт Джейхан.

Прес-секретар уряду Курдської регіональної адміністрації Іраку (КРАІ) Сефін Дизайи також прокоментував заяву Міноборони Росії про те, що нафта терористичної організації Ісламська держава прокачується до Туреччини по лінії Захо-Сілопі.

Влада КРАІ з занепокоєнням сприйняла заяву Росії. Нас засмутили звинувачення з боку такої держави, як Росія, яка стверджує, що Ісламська держава відправляє нафту Туреччині за посередництвом КРАІ. Інформація, поширена урядом Росії, помилкова, - сказав він.

Дізайи додав, що велика частина нафти, видобутої в іракських регіонах Дахук і Бадіхан, прокачується до Туреччини по трубопроводу. При цьому вона не має ніякого відношення до ІГ, оскільки курдська Пешмерга є ворогом джихадистів і веде з ними нещадну боротьбу, в якій загинули тисячі курдів.

КРАІ не може грати роль посередника в нафтовій торгівлі Ісламської держави, - сказав він.

За словами Дизайи, нафта ІДІЛ жодним чином не проводилася і не прокачувалася через територію іракських курдів, процес поставок нафти з курдського регіону Іраку до Туреччини абсолютно прозорий на всіх його етапах. Він також підкреслив, що курди чекають пояснень з приводу поширення помилкової інформації від Генерального консульства Росії в Ербілі, і нагадав, що російські компанії видобувають в Іракському Курдистані нафту.

Читайте також: Міноборони Росії опублікувало власні фотодокази покупки Туреччиною нафти у ІДІЛ