Україна
7 грудня 2015
Активіст Ільдар Дадін за підтримку України засуджений в Росії до трьох років позбавлення волі(відео)
Чоловіка звинуватили лише в тому, що він проводив пікети.
news-image

7 грудня Басманний суд Москви засудив до трьох років загального режиму опозиційного активіста Ільдара Дадіна - за «неодноразове порушення правил проведення публічного заходу», повідомляє «Є!» з посиланням на російські ЗМІ.

У 2014 році Дадіна чотири рази затримували і засуджували до штрафу за участь у неузгоджених із владою акціях. Це перший в Росії вирок за введеною в липні минулого року статтею 212.1 КК РФ, яка забороняє проведення подібних акцій.

Дадін брав участь у пікетах на захист активістів по "болотній справі", потім влаштовував одиночні акції на підтримку Євромайдану, а згодом - французького журналу Charlie Hebdo. Активіст і його захисники говорили, що за всіма епізодами він вже покараний адміністративно - і не може бути засуджений за ті ж дії повторно. Втім у Росії усе можливо.

В ході процесу Дадін звернувся і безпосередньо до судді Наталії Дудар. Він нагадав їй, що за статтею 305 КК РФ винесення завідомо неправосудного вироку карається позбавленням волі на строк до десяти років. Хоча держобвинувач просив для Дадіна трохи менше - два роки колонії, суддя вирішила інакше - можливо, не пробачивши хлопцю його загроз.

Дадін називає себе не політиком, а небайдужим громадянином. У нього в фейсбуці встановлений значок кольорів українського прапору з написом «Я росіянин проти війни», а у фотоальбомі - суцільні фотографії з акцій протесту і мітингів.