Світ
1 березня 2016
Польща відзначає Національний День пам’яті «проклятих солдат»
В антикомуністичному підпіллі Польщі було 250 тис. людей, з них 50 тис. знищила радянська влада.
news-image

Сьогодні, 1 березня, в Польщі вп’яте відзначатимуть Національний День пам’яті «проклятих солдат», передає «Є!» із посиланням на Радіо Польща.

Це державне свято вшанування так званих «проклятих солдат» (пол. Żołnierze Wyklęci), які були учасниками антикомуністичного збройного підпілля в 1940-1950-і рр.

Після Другої світової війни «прокляті солдати» боролися за незалежність поляків, протистоячи радянізації та підпорядкуванню Польщі Радянському Союзові.

Свято відзначають 1 березня, оскільки цього дня 1951 року радянські спецслужби стратили сімох останніх лідерів підпільної громадсько-військової організації «Свобода і Незалежність».

«Прокляті солдати» входили до різних організацій: «Громадянська Армія Крайова», «Національній Збройні Сили» та «Свобода і Незалежність». Комуністична пропаганда називала їх «зрадниками», «бандитами». Їх засуджували до смерті, багаторічного ув’язнення, таборів.

За даними істориків, до середини 1950-их рр. через антикомуністичне підпілля Польщі пройшло понад 250 тис. людей. З них від рук НКВС і Служби безпеки було вбито близько 50 тис. поляків.

Цьогорічні урочистості Національного Дня пам’яті «проклятих солдат» у Польщі відбуваються у всій Польщі вже кілька днів. Зокрема, у багатьох місцях пам’яті пройшли марші, кінопокази, концерти, виставки, лекції, історичні реконструкції та зустрічі із комбатантами.

У близько 200 містах в Польщі і за кордоном 28 лютого відбувся Пробіг пам’яті «проклятих солдат».

Головні урочистості розпочнуться сьогодні, 1 березня, у Варшаві. Ввечері біля Могили Невідомого Солдата на площі Пілсудського будуть зачитані імена полеглих. У заходах участь візьме президент Польщі Анджей Дуда, представники польського уряду, а також ветерани. Пізніше відбудеться хода до кафедрального собору Івана Хрестителя, урочистий концерт та богослужіння.

Національний День пам’яті «проклятих солдат» відзначають 1 березня з 2011 року. Ініціатором встановлення державного свята в 2010 році був президент Польщі Лєх Качинський. Після його загибелі в Смоленській катастрофі новий польський президент Броніслав Коморовський  підтвердив законодавчу ініціативу Лєха Качинського, яку підтримав польський парламент. 

Читайте також: Чубаров розповів, що ЄС і США просили не провокувати Росію під час анексії Криму