Наука та технології
21 березня 2016
У Стенфорді навчилися ідеально підробляти відео людей, які виступають (відео)
Технологія дозволяє переносити міміку будь-якої людини на обличчя іншої, записаної на відео.
news-image

Команда дослідників з американського Стенфордського університету удосконалює технологію Face2Face, яка за аналогією з розробленою в Білорусі програмою MSQRD дозволяє переносити міміку будь-якої людини на обличчя іншої, записаної на відео, передає «Є!».

Роботи йдуть за участю колег з університету інформатики імені Макса Планка (Німеччина) і Університету Ерлангена-Нюрнберга (Німеччина).
Найпростіше виявилося працювати з записами в YouTube, на яких спікер дивиться прямо в кадр і нікуди не відвертається. Захоплення міміки "донора" проводиться за допомогою веб-камери. Як виявилося, технологія цілком дозволяє "змусити" будь-якого політика чи знаменитість говорити що завгодно. Програма може змінювати руху губ, очей, брів, достовірно відтворюючи міміку.

У якості "піддослідних кроликів" виступили Барак Обама, Дональд Трамп і Володимир Путін. Окремі досягнення демонструвалися на прикладі Джорджа Буша-молодшого. Російського президента, що стоїть під ялинкою на тлі Кремля під час новорічного звернення, змусили грати бровами та смішно відкривати рот.

Поки Face2Face проходить стадію розробки, проте вчені вважають, що у програми є комерційні перспективи.