Політика
10 листопада 2016
Зволікання ЄС із безвізовим режимом неприпустиме,- Олена Зеркаль
В МЗС повідомили, що Україна виконала всі критерії Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України.
news-image

Заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль в розмові з головою представництва Європейського союзу в Україні Юґом Мінґареллі назвала неприпустимим те, що в Євросоюзі все відкладають рішення щодо безвізового режиму для громадян України.

Як повідомили в МЗС, Зеркаль наголосила Мінґареллі, що Україна виконала всі критерії Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України, що підтвердила своїм звітом Європейська комісія ще 18 грудня 2015 року, інформує «Є!» з посиланням на Радіо Свобода.

«У цьому зв’язку Україна розраховує, що інституції та держави-члени ЄС докладуть додаткових зусиль для схвалення законодавчої пропозиції щодо надання українським громадянам права на короткострокові безвізові поїздки до країн ЄС уже найближчим часом, безвідносно до процесу узгодження в середині ЄС механізму тимчасового припинення безвізового режиму», – мовиться в повідомленні.

Крім того, Зеркаль у розмові з Мінґареллі розкритикувала недавнє рішення Єврокомісії про додаткові винятки щодо доступу третіх сторін, а саме російського «Газпрому», до потужностей європейського газогону OPAL. За її словами, ухвалення таких рішень без консультацій із Україною є порушенням однієї зі статей Угоди про асоціацію між Україною та ЄС і зобов’язань Євросоюзу за Договором про створення Енергетичного співтовариства.

Наступний крок до безвізового режиму для України в Європейському союзі можливий наступного тижня: посли країн Євросоюзу можуть надати «зелене світло» для початку переговорів між Радою ЄС і Європейським парламентом про візову лібералізацію для України наступної середи, 16 листопада.

Саме наступного тижня можливе досягнення домовленості про механізм припинення чинності безвізового режиму для громадян країн, що мають його, в разі, якщо ЄС вважатиме це за необхідне.

Але до досягнення цієї домовленості початок переговорів між Радою ЄС і Європарламентом про безвізовий режим для України, як і для Грузії й Косова, неможливий, дали знати у Брюсселі.

Для запровадження візової лібералізації для громадян України, тобто безвізового режиму для короткотермінових подорожей до країн «шенгену», ще необхідне формальне позитивне рішення з цього приводу Європейського парламенту і Ради ЄС, на які очікують ближчим часом. У Києві сподіваються, що це станеться до 24 листопада, коли має відбутися саміт Україна – ЄС. Відтак, як вважають, безвізовий режим зможе запрацювати від початку 2017 року чи принаймні в першій чверті наступного року.

Російський газовий монополіст «Газпром», найбільшим акціонером якого є російська держава, вже давно домагається від ЄС винятку з вимог так званого Третього енергопакету для газопроводу OPAL, що з’єднує російський газогін «Північний потік» із газотранспортними системами Німеччини та країн Центральної Європи. Днями Єврокомісія ухвалила рішення про зміну умов використання газопроводу OPAL, що фактично значною мірою задовольнило вимоги «Газпрому».