Політика
11 березня 2017
Без США врегулювати конфлікт в Україні не вийде: думка політолога
Росія хоче залучення США до переговорів.
news-image

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров зробив заяву про можливість долучення до Нормандського формату переговорів США, сподіваючись на те, що нова адміністрація Дональда Трампа займе іншу позицію щодо Росії – не таку проукраїнську, як адміністрація його попередника, Барака Обами.

Таку думку сайту "24" висловив голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір" Сергій Таран, передає «Є!».

За його словами, спільна заява Лаврова і міністра закордонних справ Федеративної Республіки Німеччини Зігмара Габріеля про розширення Нормандського формату пов’язана з тим, що США наразі не екстраполюють чіткої позиції щодо України.

Раніше США чітко висловлювали проукраїнську позицію. При Трампі вона не змінилася, але в світового істеблішменту з’являються сумніви щодо послідовності цієї позиції. Сумніваюся, що Вашингтон займе іншу позицію щодо Росії. Але така спільна заява пов’язана з тим, що насправді всі розуміють, в першу чергу на Заході, що без США все одно врегулювати конфлікт в Україні не вийде, – зазначив Таран.

Однак, як підкреслює експерт, мотиви у Лаврова і Габріеля різні. Перший сподівається, що позиція США щодо Росії зміниться. Габріель же, навпаки, розраховує на послідовність Вашингтону.

Але залучення США до процесу врегулювання ситуації в Україні буде на користь нашій державі. Теоретично США вже включені. Насправді їхня присутність у процесі врегулювання більша, ніж Німеччини чи Франції. Від США залежить великою мірою доля антиросійських санкцій, – наголосив Сергій Таран.