Світ
15 квітня 2017
Сирійський екс-генерал розповів про великі запаси хімзброї у Асада
Ас-Сакат був одним з найвищих керівників у хімічній програмі країни.
news-image

Колишній генерал сирійської армії Захер ас-Сакат заявив, що уряд Сирії приховує від Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) кілька сотень тонн хімзброї.

Про це він розповів в інтерв'ю The Telegraph, передає «Є!».

Ас-Сакат був одним з найвищих керівників у хімічній програмі країни. Він втік з Сирії в березні 2013 року, зберігши при цьому контакти з офіційними особами.

Сирія стверджувала раніше, що весь свій хімічний арсенал передала до ОЗХЗ в 2014 році. Ця угода дозволила режиму Башара Асада уникнути військових ударів США. Тоді адміністрація Барака Обами заявила, що один з найбільших запасів хімічної зброї на "100% ліквідовано".

Вони (режим Асада) визнали наявність лише 1,3 тисяч тонн, але ми знали, що в реальності у них було майже в два рази більше, - заявив ас-Сакат, уточнивши, що було як мінімум 2 тисячі тонн.

За його даними, приховані запаси хімзброї включають в себе кілька сотень тонн зарину, хімічних речовин - прекурсорів, а також авіаційні бомби, які можуть нести хімічні заряди і хімічні боєголовки для ракет "Скад".

Ас-Сакат також повідомив, що протягом декількох тижнів до прибуття інспекторів ОЗХЗ режимом Асада тонни хімікатів були вивезені в укріплені пункти поблизу Хомса і в прибережне місто Джабль в Тартусі, де розташована військово-морська база і пункт матеріально-технічного забезпечення ВМФ Росії в Сирії. Після цього з'являлися докази, що Асад продовжує використовувати хімікати.