Суспільство
11 травня 2017
В освітньому агентстві «Лекторій Призма» прочитали лекцію про післявоєнні часи
«Життя триває (1945-1049)» — одна з 16-ти авторських лекцій курсу «Більше, ніж історія» від освітнього агентства «Лекторій Призма»
news-image

У середу, 10 травня, у рамках «Лекторію Призма» в столичній Art Ukraine Gallery (вул. Грушевського, 9-А) відбулася лекція «Життя триває (1945-1949)».

За словами кореспондента «Є!», на лекції йшлося про Нюрнберзький процес над керівниками нацистської Німеччини. На цьому суді вперше постраждалі та обвинувачі були одні й ті самі люди, які вирішували долю переможених генералів.

На лекції слухачам показали документальний фільм, як проходив процес, щоб зрозуміти логіку переможених – вони поводилися з гідністю, однак не вважали себе винними.

Також лектор розповів про післявоєнну Японію. Конституцію країни в частині прав жінок розробляла польська єврейка Беата Сірота Гордон, батько якої працював в Японії, однак під час війни вона навчалась у США.

Також частина лекції була призначена засновнику КНР – Мао Дзедуну та Чан Кайши. Як виявилось, їх дітей, які навчались в СССР, звали Ніколаєм та Сергієм відповідно. Завершилась лекція створенням «залізної завіси» у Європі та початком «холодної війни».
«Життя триває (1945-1949)» є однією з 16-ти авторських лекцій з освітнього агентства «Лекторій Призма». Курс під назвою «Більше, ніж історія» має на меті проаналізувати найважливіші віхи новітньої історії людства, починаючи з Американської та Французької революцій і до сьогодення. Лектором є викладач із 15-річним стажем, кандидат історичних наук, автор навчального посібника і колективних монографій з історії Тетяна Григор'єва. В розробці лекцій брали участь експерти з історичних кафедр «Києво-Могилянської академії» та педагогічного університету імені Драгоманова.

«Головна концепція курсу лекцій – розповісти просто про складне. Простою мовою сказати про складні речі. Дуже хочеться популяризувати історію, показати, що це цікаво, що це просто, та, що розуміючи історію, ми стаємо не підвладні маніпуляціям», - розповідає «Є!» засновник «Лекторію Призма» Олександра Нікітіна.
Читайте також: Освітнє агентство «Лекторій Призма» розробило авторський курс лекцій «Більше, ніж історія»