США знайшли дірку у санкціях
Західні нафтосервісні компанії можуть постачати технології і техніку в Росію, незважаючи на санкції
news-image

США визнали, що обмеження, накладені на експорт до Росії технологій та обладнання для нафтовидобутку, на ділі не заважають західним компаніям працювати з російськими партнерами. Обхід заборони можливий при використанні дочірніх структур, зареєстрованих за межами США. При цьому експерти говорять, що реальна заборона взагалі не в інтересах Штатів - це загрожує для них скороченням частки на перспективному ринку, передає Є! Єдність.інфо з посиланням на gazeta.ru

Обмеження США на діяльність американських нафтосервісних компаній в Росії фактично не спрацювали. Як повідомляє у вівторок агентство Bloomberg з посиланням на представника міністерства фінансів США, великі постачальники нафтогазового обладнання можуть брати участь в російських арктичних проектах через свої іноземні дочірні структури.

«Наші санкції проти РФ не відносяться до іноземних дочірніх підприємств американських компаній», - визнав представник міністерства.

Торік Штати і Євросоюз ввели обмеження на постачання в Росію технологій та обладнання для глибоководного буріння, видобутку нафти на арктичному шельфі та нетрадиційного видобутку (йдеться про так звану сланцеву нафту, яка видобувається за допомогою технології гідророзриву). Крім того, Штати заборонили своїм нафтогазовим компаніям участь у російських арктичних проектах. У зв'язку з цим американська ExxonMobil була змушена вийти зі спільного проекту з «Роснефтью» в Карському морі.

Читайте також: У США оприлюднили пікантний уривок телефонної розмови російських шпигунів, які вербували дівчат

Правда, ЄС наприкінці 2014 уточнив, що продаж, поставка, передача, експорт або надання послуг можуть здійснюватися без попереднього дозволу за умови, що експортер після реалізації угоди протягом п'яти робочих днів сповістить компетентні органи про її обгрунтованості.

Такі лідери світового нафтосервісного ринку, як Schlumberger і Baker Hughes, пише Bloomberg, раніше через своїх «дочок» вже подавали заявки на виконання робіт в російській Арктиці. Наприклад, у 2014 році Schlumberger брала участь у тендері на поставку бурових розчинів для арктичних проектів «Газпром нафти». Крім того, Schlumberger і Baker Hughes подавали заявки на буріння свердловин в Арктиці.

Старший партнер юрфірми Pillsbury Winthrop Pittman LLP Крістофер Р. Уолл заявив агентству, що західні компанії ризикують, беручи участь в тендерах за російськими проектами, що потрапили під санкції.

«Багато іноземних компаній зараз тісно пов'язані один з одним, і я не впевнений, що порадив би хоч одній компанії так чинити», - цитує Bloomberg юриста.

Однак нафтосервісних компанії, схоже, явно мають намір скористатися лазівкою в санкціях. Зокрема, Schlumberger в кінці січня заявила про покупку частки в російській буровой компанії Eurasia Drilling. Операція буде проведена за ціною $ 22 за акцію EDC, таким чином, 45,65%, які планує придбати Schlumberger, обійдуться їй в $ 1,7 млрд. Російські експерти нафтового ринку вже тоді говорили, що ця угода є спробою обійти санкції.

У листопаді 2013 нафтосервісна компанія Weatherford International, штаб-квартира якої розташована в Женеві, погодилася заплатити штраф в $ 100 млн за порушення режиму санкції (компанія до 2009 року була зареєстрована в США і поставляла обладнання в Іран, Кубу, Судан і Сирію).

Обсяг ринку нафтосервісних послуг в Росії за 2013 рік був оцінений приблизно в $ 28 млрд (дані Oil and Gas Journal Russia).

Читайте також: «Тополь санкций не боится?» або крах ринку РФ

Провідний експерт Союзу нафтогазопромисловців Росії Рустам Танкаєв зазначає, що раніше російські компанії закуповували великі обсяги обладнання та багато технологій, аналогів яким в Росії немає. Причому частина їх розробляється і проводиться виключно в США.

«Наприклад, обладнання для того ж гідророзриву, за допомогою якого у нас видобувається близько 25% всіх обсягів нафти (не тільки сланцевої), - говорить Танкаєв. - Але закуплене раніше обладнання зносилося, вимагає обслуговування, ремонту та заміни, і саме цим займаються такі компанії, як Schlumberger і Baker Hughes ».

«Раніше Штати були монополістами у цій галузі, і це всіх влаштовувало, так як технології та обладнання були загальнодоступні», - сказав експерт. Зараз лідери нефтесервиса готові спробувати обійти санкції, щоб зберегти за собою частку на ринку.