Світ
8 липня 2015
Польки продавали вареники, а на виручені гроші відбудували костел, з'їздили на море та побували за кордоном.
За 12 років жінки зліпили чверть мільйона вареників.
news-image

У невеликій місцевості Будах Любуського воєводства Польщі група польок старшого віку придумала для себе незвичайне хобі - жінки ліплять вареники і продають їх, передає «Єдність» із посиланням на Радіо Польща.

За 12 років польки зліпили чверть мільйона вареників. Це принесло їм близько 300 тисяч злотих (майже 72 тисячі євро). На виручені гроші було відбудовано костел, а самі жінки з'їздили на море, відвідали Відень і Прагу. Починалося все з того, що в спортзалі однієї зі шкіл кілька сусідок зробили свого роду кафе - столи, скатертини і все обладнання вони принесли з дому. Там організовувалися вечори осінньої поезії, після яких починалися танці.

 

Людям було мало таких зустрічей. Ми організували святкування Дня жінок, на тракторі привезли крісла та стільці. День матері відзначали вже у дворі, так як в приміщенні місця всім вже не вистачало, - розповідає Луція, колишня вихователька.

Потім місцевий священик Казімєж почав разом з жінками організовувати зустрічі для жителів села старшого покоління. Вчив похідним пісням, в тому числі, хорватською мовою. Священик також почав проводити курси мови есперанто, а пізніше саме він умовив жінок організувати пікніки з варениками.

У 2003 в Будахове відбувся перший «вареничний» пікнік.

У 2007 році до нас приїхало стільки гостей, що не вистачило вареників, хоча ми наліпили їх близько 10 тисяч. Сьогодні тільки для пікніка ми ліпимо близько 25 тисяч, тому що з'їжджаються люди з усього воєводства, з Вроцлава та Німеччини. У рік ліпимо 35 тисяч вареників, бо нас запрошують на різні свята, навіть в Берлін! У травні їдемо в Щецин на ярмарок, - розповідає бібліотекар на пенсії Аліція Степель.

 Чому ж ці польки зайнялися такою трудомісткою справою, як ліплення вареників? Наприклад, прибиральниця на пенсії Богуміла Антошчін ліпить, щоб «не замикатися в собі». Колишня вихователька Тереза Ханушчак розповідає, що, завдяки зустрічам, на яких роблять вареники, вона не повинна постійно сидіти вдома. У свою чергу, колишня директор дитячого садка Ванда Скура бере участь в ліпленні вареників, «щоб відчувати себе потрібною». А бібліотекар Аліція Степель сміється: «Ліплення - це популярність! Їжджу до лікаря в Зелена-Гуру, а люди мене впізнають! »

Читайте також: У Варшаві відкриється Музей горілки